Review LensPen

Exista 3 moduri de a curata lentila unui obiectiv:
– curatarea umeda cu solutie pentru curatat lentile (sau alcool izopropilic) si servetele speciale uscate;
– curatarea uscata cu o carpa cu microfibre;
– cu ajutorul lui LensPen.

1. Curatarea umeda lasa lentila mai curata decat curatarea uscata cu microfibra, dar trebuie sa ai tot timpul la indemana solutia si servetelele uscate (care nu trebuie refolosite). Operatiunea dureaza cateva minute si probabil trebuie repetata ca sa iasa cum trebuie. Totodata trebuie sa avem grija ca solutia sa nu patrunda in obiectiv.

2. Folosirea unei carpe cu microfibre este o operatiune rapida si mai curata decat curatarea umeda. Carpa cu microfibre este compacta si nu trebuie sa ne facem griji ca solutia va intra in obiectiv. Este aceeasi carpa care probabil o aveti deja pentru ochelarii de vedere sau de soare. Cu toate acestea nu puteti obtine rezultate bune daca lentila este foarte murdara sau daca nu ati spalat carpa de curand. O carpa murdara doar intinde murdaria pe lentila in loc sa o indeparteze.

3. LensPen combina ce este mai bun din ambele metode descrise mai sus. Este o metoda uscata care da aceleasi rezultate ca metoda umeda.

LensPen are in varf un disc cu microfibre imbibat cu un agent uscat de curatare (carbon) iar in capac are un burete imbibat cu acelasi agent. Acum stiu de ce bunica mea obisnuia sa curete geamurile din casa cu ziare – cerneala folosita la imprimarea ziarelor contine ~40% carbon.

Microfibra este asezata pe un suport concav din cauciuc. Este concav pentru a se mula pe unele lentile care au o convexitate pronuntata, dar fiind din cauciuc se muleaza la fel de bine si pe suprafete plate.

La capatul opus exista o perie extensibila din par de capra. Recomand ca peria sa fie folosita dupa ce praful a fost indepartat in prealabil cu o pompa de aer. Atentie – nu folositi aer comprimat, acesta poate impinge praful in obiectiv si nu vrem asta.

Cea mai mare problema pentru lentile o reprezinta amprentele. In continuare va voi arata cum sa scapati de ele folosind LensPen (de lene nu am dat jos filtrul de pe obiectiv).

Modalitatea de curatare:

1. Suflati inspre obiectiv cu o pompa de aer sau cu gura (dar aveti grija sa nu udati lentila). Nu folositi niciodata aer comprimat. Acest prim pas va indeparta particulele de praf care pot sa zgarie lentila.

2. Folositi peria inclusa pentru a indeparta praful care nu s-a luat prin suflare. Folositi miscari delicate pentru a nu zgaria lentila.

3. Frecati lentila cu varful cu microfibra in miscari mici circulare si veti observa cum dispare murdaria. Dupa ce ati frecat lentila puneti capacul si rasuciti-l pentru a curata varful cu microfibra si pentru a se improspata agentul de curatare. Daca amprentele sunt mai vechi si nu s-au luat din prima puteti sa aburiti lentila cu gura si sa repetati pasul 3.

LensPen nu este un accesoriu, este o necesitate. Nu trebuie sa lipseasca din trusa nimanui, mai ales ca pretul de 47 lei nu este unul asa mare si poate fi folosit de 500 de ori.

In concluzie pot sa spun ca LensPen este extraordinar si il folosesc pentru a curata toate lentilele care le am.

Ce mi-a placut la LensPen:
– usor de transportat;
– ieftin;
– curata rapid;
– nu zgarie lentila;
– rezista la 500 utilizari.

Ce nu mi-a placut:
– nu poti sa aflii cand s-au epuizat cele 500 utilizari;
– nu este practic pentru obiectivele fixe super-tele care au elementul frontal foarte mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.