Italia, aprilie 2013 | Florenta – Pisa – Cinque Terre – Portofino

În aprilie 2013, am avut parte de o mini-vacanță în Toscana și riviera Italiei, mai precis în Pisa, Florența, Manarola (Cinque Terre) și Portofino.

Toscana este poate cea mai frumoasă regiune a Italiei în care Renașterea italiană a produs cele mai bune rezultate. Patrimoniul artistic al regiunii include arhitectură, pictură și sculptură, adunate în duzine de muzee faimoase cum ar fi Uffizi din Florența (pe care nu am reușit să îl vizitez, poate data viitoare).
Florența este capitala regiunii Toscana, se află pe râul Arno și este cunoscut pentru istoria și importanța sa în Evul Mediu și în Renaștere, în special pentru arta și arhitectura sa. Un centru comercial și economic medieval, fiind unul dintre cele mai bogate orașe ale timpurilor, Florența este considerat locul de naștere al Renașterii italiene și a fost numită chiar Atena din Evul Mediu. A fost mult timp sub conducerea de facto a Familiei Medici. Din 1865 până în 1870 orașul a fost de asemenea capitala Regatului Italiei.
Centrul Florenței este dominat de Catedrala Santa Maria del Fiore ce a fost contruită în stil gotic dupa proiectul lui Arnolfo di Cambio, iar cupola proiectată de Filippo Brunelleschi, fiind cel mai mare dom de caramidă construit vreodată.

Un alt oraș important de pe râul Arno (aflat la gura de vărsare a râului în Mediterană) este Pisa.
Pisa a fost una dintre cele patru Republici Marine ale Italiei împreună cu Genova, Amalfi și Veneția. Orașul era un important centru comercial în Evul Mediu și controla o flotă mediteraneană importantă. În prezent Pisa este capitala provinciei cu același nume, găzduind cel mai mare aeroport din regiune, Aeroportul Galileo Galilei precum și trei instituții universitare recunoscute în întreaga Italie.
Cel mai cunoscut obiectiv din Pisa este faimosul turn înclinat (Torre Pendente) construit în secolul al XII-lea și având o înălțime de 55 m, care este însă doar una dintre structurile importante din punct de vedere arhitectonic și artistic din Piața Miracolelor situată în nordul părții vechi a orașului.

Parcul Național Cinque Terre este o zonă protejată și primul parc național italian, iar în anul 1997 a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Parcul cuprinde în principal orașele Cinque Terre (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza si Monterosso al Mare), orașe medievale așezate de-a lungul coastei ce opferă priveliști pitorești unde munții vin în contact direct cu marea.
Orașele sunt legate între le printr-o serie terasee montane cu diverse grade de dificultate, dintre care cea mai faimoasă este Via dell’Amore ce leagă Riomaggiore de Manarola. Există și o cale ferată săpată în stâncă ce trece direct pe sub cele cinci orașe și iese doar în locurile unde au fost amenajate stațiile.

Portofino este un mic oraș (493 de locuitori) și o faimoasă stațiune în nord-vestul Italiei, pe țărmul Mediteranei, la poalele Apeninilor Ligurici. Portofino devine o destinație preferată pentru mediile aristocratice și intelectuale din Germania și Marea Britanie încă de la finele secolului XIX. La nord de oraș, pe vîrful unei coline ce domină golful Portofino, se află mănăstirea medievală San Girolamo cu una din cele mai romantice grădini din Europa. Peisajul de excepție, vegetația luxuriantă și arhitectura rafinată fac din Portofino una din cele mai elegante și fascinante locuri din bazinul Mediteranei.

[zengallery type=”zenfolio” view=’photosets’ object_id=’p642135166′ photoset_type=’Gallery’ caption=’none’ thumb_size=’2′ main_size=’6′ columns=’4′ limit=’500′]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *