Fotografia | 3. De la ochi la aparat | Part 1

Am sa incep acest capitol cu o intrebare. Cum sa facem o fotografie in asa fel incat sa semene cu ceea ce am vazut? Este o intrebare importanta deoarece se adreseaza diferentei dintre ceea ce vedem si ceea ce capteaza camera foto. Se adreseaza diferentei dintre aparatul nostru vizual (ochii si creierul) si aparatul de captat imagini al camerei foto (filtre, lentila, senzor sau film). Diferentele dintre cele doua aparate, cel uman si cel artificial, nu sunt doar notabile, acestea sunt, de asemenea, daunatoare realitatii pe care o vedem pentru ca aparatul de fotografiat introduce numeroase modificari acestei realitati.

Pentru a crea o imagine care sa se potriveasca cu ceea ce vedem, pe langa faptul ca trebuie sa ne dam seama de aceste daune, trebuie sa invatam cum le putem repara. Numai atunci putem crea o imagine care sa se potriveasca cu ceea ce am vazut si care sa exprime ceea ce am simtit cand am facut fotografia. Numai atunci vom putea crea o imagine care sa reprezinte ceea ce ochii si creierul nostru au vazut si nu ce a captat camera, o imagine care nu este doar o inregistrare mecanica a ceea ce a fost in fata aparatului, dar si o expresie vizuala a raspunsului nostru emotional la scena pe care am fotografiato.

Exista doua tipuri de diferente intre cele 2 aparate, tehnice si artistice. Ma voi adresa mai intai diferentelor tehnice si apoi celor artistice care inglobeaza toate lucrurile legate de emotiile noastre, de inspiratie si de propriul stil. Voi incerca pe cat posibil sa arat solutiile care sa repare defectele modului in care camera foto inregistreaza realitatea.

Camera foto nu vede la fel cum vedem noi. Diferentele tehnice sunt numeroase si voi incerca sa vorbesc despre atatea cate imi amintesc.

In postarile urmatoare voi scrie despre:
– contrastul si intervalul dinamic;
– obiectivele: distorsiunea obiectivelor wide, vignetarea si aberatiile cromatice;
– schimbarile de culoare;
– conversia formatului RAW;
– granulatia filmului si zgomotul digital;
– imagini prost focalizate, neclare;
– ceea ce camera foto inregistreaza si ochiul uman nu vede.

1. Arta si stiinta
2. Despre echipament
3. De la ochi la aparat | Partea 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *